De Nederlandse vakbonden leggen in de aanloop naar de presentatie van de Miljoenennota stevige looneisen neer. Daar valt wel wat op af te dingen. Analist Arne Petimezas van AFS Group legt uit.

1.Nederlandse vakbonden hebben stevige looneisen op tafel gelegd. De FNV wil drie procent en eist dat volgend jaar iedere werknemer er minstens 900 euro bijkrijgt. De Unie eist 4 procent en CNV pleit voor een loonstijging die ruim boven de inflatie ligt.

De bonden redeneren dat werknemers moeten profiteren van de Nederlandse economie die het beter doet. Maar zijn de looneisen terecht? Nee, absoluut niet. Ten eerste stelt het economisch herstel weinig voor en is de groei van 1,25 procent die het Centraal Planbureau volgend jaar verwacht heel erg mager, afgezet tegen de inzinking van de economie sinds 2011. Dat valt op te maken uit onderstaande grafiek die het niveau van het nationaal inkomen weergeeft.

chart 1

Daarnaast is de werkloosheid van 8,2 procent hoog en is de arbeidsmarkt ruim. In de tweede grafiek ziet u dat het aantal werklozen per openstaande vacatures vanzelfsprekend ook erg hoog is.

chart 2

Bovendien heeft de daling van de werkgelegenheid pas sinds dit voorjaar een bodem bereikt, wat u kunt zien in de derde grafiek. In die grafiek staat overigens ook de geschatte maandelijkse ontwikkeling van het nationaal inkomen volgens de Economische Sentimentsindex van de Europese Commissie. En daaruit blijkt dat het herstel misschien wel deze zomer piekte, een ontwikkeling die overigens al in Duitsland eerder te zien was.

chart 3

De wens van de vakbonden om de inkomens van werknemers te verhogen, is heel begrijpelijk gelet op de jaren van bezuinigingen die de beschikbare inkomens hebben verlaagd. Maar de arbeidsmarkt is te ruim en de werkloosheid te hoog voor deze eisen. Voor hogere inkomens is sterkere economische groei nodig, en daarvoor moet eerst de vraaguitval en onderbezetting van de economie worden aangepakt. Daarvoor is ruimer monetair en fiscaal beleid nodig.

2.Het Franse telecombedrijf Orange heeft een overnamebod van 3,4 miljard euro op de Spaanse breedbandprovider Jazztel gelanceerd. Orange biedt 13 euro per aandeel, een premie van 22 procent ten opzichte van het slot van vrijdag 12 september.

Het bod van Orange is om een aantal redenen interessant. Orange heeft al meer dan tien jaar lang geen groot overnamebod uitgebracht en heeft aan de zijlijn gestaan bij de consolidatie die plaatsvindt in de Europese telecommarkt. Bovendien kiest Orange voor Spanje. Dat komt omdat het niet veel vlotten met de consolidatie van de Franse thuismarkt, waar prijsvechter Iliad voor moordende concurrentie zorgt. Verder zou Orange met een overname van Jazztel zijn breedbandmarktaandeel in Spanje in een keer verdubbelen en de nummer twee in de markt worden, met Telefonica als nummer één en Vodafone als nummer drie.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Het Mexicaanse telecombedrijf America Movil, (nog) grootaandeelhouder in KPN, is volgens persbureau Bloomberg News kopers aan het zoeken voor 17,5 miljard dollar aan bezittingen. America Movil zou onder andere de Amerikaanse telecomreus A&T en China Mobile hebben benaderd voor biedingen op Mexicaanse activa, waaronder complete telecominfrastructuur in Mexicaanse deelstaten.

America Movil, in handen van miljardair Carlos Slim, moet van Mexicaanse toezichthouders activa in de etalage zetten omdat de telecomreus een te machtige marktpositie heeft.

4. Verzekeraar Delta Lloyd krijgt een nieuwe topman. Hans van der Noordaa, directeur van ING Retail Banking Benelux en 28 jaar werkzaam bij de bank, vervangt Niek Hoek, die met pensioen gaat. Toezichthouders DNB en AFM zijn akkoord met de aanstelling van Van der Noordaa, die per 1 januari aan de slag gaat.

5.Olietoeleverancier SBM Offshore heeft een contract getekend met Noble Energy voor de productie van olie op een tweetal velden in de Golf van Mexico. SBM zegt dat het contract 400 miljoen dollar omzet G20 oplevert over een periode van 10 jaar.

6.De Chinese internetreus Alibaba heeft de omvang van de beursgang verhoogd. Volgens een melding bij toezichthouders gaat Alibaba 320,1 miljoen aandelen aanbieden met een bandbreedt van 66 tot 68 dollar. De oorspronkelijke bandbreedte was 60 tot 66 dollar. Daarmee zou Alibaba 21,8 miljard dollar ophalen.

7.De Franse president François Hollande is onder de indruk van de monetaire verruiming de ECB begin deze maand heeft aangekondigd, in tegenstelling tot beleggers, die er hun twijfels over hebben. Hollande noemde gisteren de aankoop van gesecuritiseerde en door onderpand gedekte obligaties “enorm”, waardoor de euro verzwakt is.

Economen gepolst door persbureau Bloomberg News denken dat de ECB maar 410 miljard euro aan obligaties gaat kopen, wat in het niet valt vergeleken met de biljoenen dollars aan obligatieaankopen door de Amerikaanse Federal Reserve. Bovendien is nog maar de vraag of de ECB genoeg obligaties kan vinden om op te kopen. De inflatieverwachtingen van beleggers staan daarom nog steeds op een laag pitje.

8. Volgens het maandelijkse ZEW-onderzoek zijn de verwachtingen van beleggers voor de Duitse economie in september gedaald naar het laagste niveau sinds december 2012. De daling was wel minder sterk dan verwacht. Maandelijkse economische vertrouwensonderzoeken als de ZEW-index, de Ifo-index en de Economisch Sentimentsindex wijzen er op dat de Duitse conjunctuur eerder dit jaar piekte en sindsdien aan het verzwakken is.

9. De beursagenda is vandaag aan de lichte kant. Beleggers zitten met het hoofd vooral bij het rentebesluit van de Fed op woensdag, het Schotse referendum en de eerste veiling van goedkope langlopende bankleningen op donderdag door de ECB.

10. Europese aandelenbeurzen zetten vanochtend de verliezen voort. Een lager slot zou betekenen dat de Europese aandelenindex Stoxx 50 het achtste verlies op rij zou leiden. Nog steeds geldt dat beleggers bevreesd zijn dat de Fed op woensdag harder op het rempedaal gaat staan en sneller op de eerste renteverhoging zal gaan aansturen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl